Cześć,
Dzisiaj będzie trochę o żywności. Zastanawialiście się
kiedyś co znajduje się w produktach, które jecie? Patrzycie na skład danego
produktu? A może jest to wam obojętne?
Czy wiecie czym jest popularne GMO?
GMO – czyli genetycznie modyfikowane organizmy, to
organizmy, których materiał genetyczny został zmieniony za pomocą metod
nowoczesnej biotechnologii w taki sposób, by nadać mu nowe pożądane cechy (np.
odporność danej rośliny na choroby czy suszę).
Czy GMO jest dozwolone na terenie Unii Europejskiej?
GMO (zarówno żywność, jak i pasza) mogą być uprawiane albo
wprowadzane do obrotu w UE tylko po uzyskaniu autoryzacji na poziomie unijnym.
Procedura uwzględnia naukową ocenę ryzyka.
Czy GMO w żywności ma znaczenie?
W sklepach często widzimy produkty, które mają oznaczenie,
że nie znajduje się w nich GMO. Czy jest to tak naprawdę coś na co powinniśmy
zwracać uwagę? A może to coś nieistotnego?
Tak naprawdę oznaczenia na produktach ,,bez GMO’’ nie
powinny mieć dla nas znaczenia. Jest to raczej chwyt marketingowy stosowany
przez producentów. Weźmy taki serek śmietankowy, który jest bez GMO. Nawet
jeśli znajdowałoby się w paszy, którą jedzą zwierzęta nie wpłynęłoby to na
mleko, nie ,,dostałoby’’ się do niego. Także to, czy zwierzęta są karmione
paszą z GMO czy bez nie robi żadnej różnicy, ponieważ nie zmienia to składu
mleka, z którego robiony jest serek.
Czy GMO to emocje i manipulacja?
Czy w rzeczywistości GMO jest takie straszne jak się nam
wydaje?
Każdy ma swoje zdanie na ten temat. Jednak takie
modyfikowane organizmy mogą znacznie ułatwić nam życie. Mamy wtedy więcej
produktów w szybszym czasie. Gdyby takie pomidory rosły w swoim tempie, byłoby
ich mało i zapewne byłyby trudno dostępne, ponieważ czas ich dojrzewania byłby
bardzo długi, a ich ilość nie byłaby zbyt duża. Dzięki GMO mamy również inne
owoce czy warzywa, których bez modyfikacji nie dałoby się uzyskać np. takie
winogrona bezpestkowe. GMO wpływa również na zwierzęta, dzięki temu krowy, kozy
mogą być bardziej dojne, ryby są większe i rosną szybciej, a świnie są bardziej
mięsne. Czy jest to takie złe? Dzięki temu produkuje się więcej żywności i w
znacznie szybszym tempie.
Każdy z nas musi jednak zdecydować, czy jego zdaniem GMO jest dobrym rozwiązaniem i czy niesie za sobą więcej korzyści niż strat.
Taki temat jest dobry do rozmowy z dziećmi w szkole. Należy
porozmawiać z nimi o składzie żywności, o tym co jest korzystne dla zdrowia, a
co nie. Niektóre dzieci na pewno interesują się takimi tematami, może i one
mogą nas uświadomić w pewnych kwestiach?
To już wszystko na dzisiaj, widzimy się następnym razem.
Dominika 😊
Komentarze
Prześlij komentarz